Blank Cover Image

超音波振動を利用した氷晶形成の制御による食品の高品質冷凍技術の開発

フォーマット:
論文
責任表示:
多田, 幸生 ; Tada, Yukio
言語:
日本語
出版情報:
2014-06-03
著者名:
掲載情報:
平成25(2013)年度 科学研究費補助金 基盤研究(C) 研究成果報告書 = 2013 Fiscal Year Final Research Report
巻:
2011-2013
開始ページ:
4p.
バージョン:
author
概要:
金沢大学機械工学系<br />超音波振動を利用した食品の高品質冷凍技術の開発を目的に,超音波振動が水の過冷却と氷晶形成に及ぼす影響を実験的・理論的に追究した.超音波振動を高出力で付与した場合には過冷却の解除効果が顕在化するが,低出力で照射した場合には弱い過冷却の促進効果が見出された.また,超音波振動の振幅に20~25kHzの周期的な変動を付与することで過冷却促進効果が若干向上する結果を得た.さらに変動磁場の併用による促進効果が示された.また,分子動力学計算を行い, 水分子に交番電場による攪乱を付与することで,氷晶成長の遅れを誘起できる可能性が示された.以上により,外部力を利用した食品の高品質冷凍技術の開発の基礎が得られた.<br />A method to actively controlling crystallization is one of promising technique for cryopreservation of food. The object of this project is to study the effects of ultrasonic vibration on supercooling of water. Two types of ultrasonic vibration; (a)amplitude-regulated vibration at frequency of 1MHz and (b)amplitude-modulated vibration, were tested. Regarding the case of amplitude-regulated vibration, the supercooling degree decreased with increasing ultrasonic power. On the other hand, as for amplitude-modulated vibration, a weak enhancement of supercooling was found at amplitude-modulated frequency of 20-25kHz. Furthermore, it was indicated that there is optimum value of ultrasonic power for enhancing supercooling degree, since the action of ultrasonic vibration would have two aspects as to promote and reduce nucleation. Summarizing these results, the mechanism of sonocrystalization in biological tissue was discussed in relation to method of ultrasonic irradiation.<br />研究課題/領域番号:23560221, 研究期間(年度):2011-2013 続きを見る
URL:
http://hdl.handle.net/2297/00049450
タイトル・著者・出版者が同じ資料

類似資料:

1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 

学習研究社

村松, 良樹, 橋口, 真宜, 米, 大海

近代科学社Digital, 近代科学社 (販売)